Pavlova adalah antara dessert kegemaran saya. Sgt sedap dan mudah nk membuatnya.Tapi selalunya lepas siap memang xpernah boleh disimpan lama sbb rasa dan tekstur dalamnya seakan2 mashmalow,sekali hadap sekejap jer dh habis :)..paling lama bertahan cuma setengah jam :)...cumanya, tak boleh la nk makan selalu sebab pavlova agak manis.. jadi...Prevention is better than cure :)
Nak berkongsi resepi pun rasanya dah banyak blog yg dah kongsi..So saya just nk kongsikan cara membuat pavlova secara umumnya..:)
bahan2 disediakan terlebih dahulu
hanya menggunakan 4 biji putih telur..
Telur putih yg bercampur dengan gula diputar hingga menjadi meringue
diputar hingga meringue tidak jatuh jika diterbalikkan
cuka dan tepung jagung dicampur kedalam meringue juga berperanan
menjadikan pavlova ranggup
adunan diletakkan didalam loyang
dibakar dalam suhu 160darjah celcius selama 60minit
Hasilnya!!......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan